Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК, трябва да отговарят на няколко изключително сериозни предизвикателства - демографският проблем, неравенствата, рискът от бедност и политиката по доходите. Това коментира в "Денят започва" бившият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов.
 
Според него обаче усилията за решаване на тези проблеми са твърде плахи.

"Далеч сме от средните европейски доходи. Що се отнася до бедността и риска от социално изключване - в края на юни Евростат излезе с една статистика, съгласно която всеки трети българи е с риск от бедност и социално изключване, а това не може да се пребори само с финансов ресурс", обясни депутатът.

Според него притеснителното в бюджета на ДОО, е че в дългосрочен план е застрашена пенсионната система и неслучайно управляващите са заявили, че до средата на следващата година ще изготвят анализ и ще предприемат мерки.

"Една от сериозните теми в социалната политика е дали да се подкрепят таргетирано тези, които имат най-голяма нужда или на калпак да се раздават помощи. Ако няма таргетиране, колкото и да е голям финансовият ресурс, не достига", посочи Адемов.
 
И допълни, че се изискват огромни усилия системата на социалното подпомагане да бъде реформирана. Според него тя трябва да бъде подредена по начин, който подпомага индивидуалните потребности, а не потребностите изобщо.

Вдигат възрастта и стажа за пенсия

"През последните години, особено в размирните предишни няколко парламента, имаше щедри дарения от политиците към избирателите, на база на които сега се плаща една изключително висока цена. Например, 2,5 млрд. лв. повече са разходите в бюджета на ДОО. Това не е лошо, проблемът е, че трансферът от държавния бюджет към ДОО продължава да расте", каза той.

istock
istock

В управленската програма на некоалицията е записано, че няма да се увеличават данъци и осигурителни вноски - това действително е така, но се увеличава осигурителната база, каза още Адемов. Увеличават се разходите за осигуровки както на личната, така и на работодателската вноска.

"Това трябваше да бъде казано преди изборите, а не след това - пред свършен факт да се вдига осигурителната база. В среда, която се задава продоволствена криза, да увеличиш минималния осигурителен праг за земеделски стопани, тютюнопроизводители и самоосигуряващи се лица, означава, че мярката не е добре обмислена", посочи още депутатът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg