България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят активни преговори за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев при представянето на бюджетната рамка за тази година.
 
„Финансовият министър само загатна и не даде много подробности. Най-вече дали това би било със задължителен характер, или е по договаряне, както той цитира трансакциите между фирми. Трябва да се прецени каква полза носи, предвид контекста на напрегнатата икономическа, политическа и финансова действителност в България. И дали няма да изплаши хората”, каза пред Нова телевизия икономистът Евгений Кънев, според когото разплащането с две валути е възможно да стане технически, но е въпрос на смисъл.
 
„Трябва да се внимава много повече с темата за еврото. По-добре е да се работи от страна на правителство, така че да получим дата за влизане и да си влезем в еврозоната. Ако има вероятност догодина да има, например, референдум за еврото, заедно с европейските избори, и ако ние в началото на годината вкараме лева и евро, ако не е ясно как е станало, ако има вероятност да се спекулира с курсове - това по-скоро би стресирало хората”, смята изпълнителният директор на Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

Ръст на средната заплата след приемане на еврото

„Най-успокояващ ще бъде моментът, в който влезем в еврозоната, и когато хората видят, че всички тези притеснителни неща, които се говорят, всъщност няма да се случат. При всички положения, влизайки в еврозоната, ще имаме няколко месеца, в които ще може да се плаща и с двете валути”, допълни Иванов.
 

istock
istock

„Ако се въведе преди официалното въвеждане на еврото, не може да се задължат търговците да спазват официалния курс. Защото самите търговци имат разходи по обслужването в евро, което не е официална валута. Трябва да могат да създадат възможност за обслужване в евро, което означава те самите да се запасят с евро, да имат допълнителни трансакции”, подчерта Кънев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg