Около 60 обекта са затворени заради неспазване на противоепидемичните мерки през 2020 година. Това съобщи д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ – БАБХ, в по Радио „Фокус“. Той поясни, че от началото на годината са направени 23 500 проверки, като над 300 от тях са по сигнали на граждани и организации.

„Около 300 предписания има във връзка с COVID са направени, има съставени около 20 акта. Сериозно приемаме това и в никакъв случай не го подценяваме, защото в условията на пандемия, нашите проверки са едно от условията по-бързо да се измъкнем от тази неприятна ситуация.

В момента проверяваме заведенията за обществено хранене: дали работят само тези, които имат открити помещения, тераси и градини и т.н., проверяваме персонала доколко и как спазва противоепидемичните мерки, дезинфекцията на санитарните помещения, наличието на подходящи дезинфектанти на видно място.

Засилват проверките за качество на храните преди Великден и Гергьовден

Освен това, съвместно с главния здравен инспектор и министъра на здравеопазването актуално публикуваме на нашата страница указания към собствениците и управителите на хотелите за обучение на персонала.

istock
istock

Д-р Любомир Кулински обясни още, че при установяване на нарушения обектите се затварят за срок, в който е възможно те да бъдат отстранени. Когато изтече този срок, инспекторите правят проверка и ако нарушенията са отстранени, дейността се възобновява.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg