Установяването на задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да се извърши след надлежно извършена проверка с активното участие на данъкоплатеца, а не с едностранни покани, с които Националната агенция за приходите (НАП) едностранно и немотивирано посочва сума за възстановяване, заедно с лихва.

Това се посочва в съвместна позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

В нея организациите изтъкват, че НАП е започнала "масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа вследствие на ограниченията срещу разпространението на КОВИД-19".

Заведенията отказват да спазват новите мерки


В позицията се изразява недоумение защо е тази "активност", след като фирмите, получили подкрепа, е трябвало да отговарят на определени критерии, зададени от НАП, и са били одобрени, след като са доказали, че отговарят на тях.

През декември 2020 г. бе открита програма за изплащане на помощи в размер на 20 на сто от оборота на всички дружества, чиято дейност е била преустановена или ограничена със заповед на министъра на здравеопазването. Процедурата по оценяване на кандидатите, изчисляване на дължимата помощ и нейното изплащане се администрираше от НАП. През януари 2022 г., една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, заедно със законната лихва, посочват организациите в позицията си.




От Българската асоциация на заведенията и от Сдружението на заведенията смятат, че липсват основания за изпращането на покани за възстановяване на получени помощи, без да е извършена надлежна предварителна проверка на всички обстоятелства; липсват основания за връщане на получените средства, при положение че НАП е упражнявала контрол през цялата процедура за допустимостта на участниците, размера на помощта и нейното изплащане; липсват основания да се начислява законна лихва, при положение че в случай на неправилно отпусната помощ, това се дължи на пропуск при контрола от страна на НАП.

Двете организации съзират "опит да се ограничи участието на дружествата в последващи програми за подпомагане на основание съществуващи спорове с НАП по отношение законосъобразността на предоставената и ползвана помощ".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg