Зимнина, но в по-малки количества, ще правят столичани. Според някои от хората, които пазаруват плодове и зеленчуци на Женския пазар в София цените са завишени, според други – те са нормални, предаде БГНЕС.

Цените на доматите за консервиране са 1,60 лв., на обикновените червени домати са между 1,20 и 1,50 лв., а на розовите – 2,50 лв. Цената на червената чушка варира между 1,60 и 2 лв. Килограм корнишони се продават на цена 3,50 лв. Зеленият фасул е 4 лв. за килограм.

Сините сливи струват 1 лв., крушите – 1,50 лв., гроздето – 1,60 лв., прасковите – 1,80 лв., ябълките – 2 лв. Един килограм смокини се продава за 3 лв.

Столичани подготвят зимнината, купуват скъп зарзават от пазара

Килограм боровинки струва 10 лв. Аронията и дренките са съответно по 7 и по 5 лв. за килограм.

Ще правя зимнина, разбира се. Компоти, домати, нещо с чушки, много неща, заяви Росица пред БГНЕС. Според нея цените на плодовете и зеленчуците са завишени с по 50 – 100%. Именно това я кара да прави зимнина в по-малки количества. Жената сподели, че на Женския пазар са ѝ дали домати, избрани от продавачката, които не са били хубави и тя ги е върнала.

istock
istock

„Не може да ми слагат боклук за такава цена“, категорична е Росица. По думите ѝ месото е по-евтино от сиренето и кашкавала, които се предлагат на пазара.

„Правим зимнина винаги и оттук си пазаруваме. Слагаме си домати и чушки, люти чушки също слагаме, защото зимата трябва също да се яде“, каза Николина и допълни, че често идват тук със съпруга ѝ да пазаруват и специално днес цените са вдигнати навсякъде. Тя също сподели, че въпреки, че ще правят зимнина, ще бъде по-малко.

Сиренето мина 11 лева, кашкавалът - 16 лева

Ани пък ще прави само домати. Според жената, направени лично от нея, излизат по-евтино, отколкото ако си купи готови от магазина.

Има и хора, които няма да правят зимнина, като причините за това са различни.

Кирилка Илиева например, предпочита консерви от големите вериги магазини, тъй като ѝ излизат по-евтино, като се имат предвид цените на тока и газа. Тя смята, че цените на плодовете и зеленчуците са нормални за българския пазар.

istock
istock

Друга жена сподели, че не прави зимнина, защото е много трудоемко, но и според нея цените за момента не са завишени.

Защо скачат цените в магазина

Росица Петкова не прави зимнина, защото не ѝ е необходимо. „В сравнение с миналата година цените са завишени, ама просто такъв ни е начинът на живот, че имаме къде да се храним и няма нужда чак толкова много от зимнина. Когато харесвам нещо и обичам, си го купувам, може в по-малко количество, но не се ограничавам, но може би има хора, които се ограничават“, каза тя. Според нея обаче невинаги цената отговаря на качеството, но тъй като жената е редовен клиент на Женския пазар знае от кои хора да купува и смята, че тук е най-доброто съотношение между цена и качество.

Друга жена заяви, че няма да прави зимнина, защото по думите ѝ няма нищо качествено.

„Качественото е от градината ни, останалото е напомпано с химия и боклуци“, категорична е тя.

Според нея цените са доста завишени, но качеството не отговаря на цената.

„Купувам по съвсем малко, но предпочитам качественото. Има на пазара например, селски чушки по 4 лева, по-добре да си взема от тях, отколкото 2 килограма химия“, каза още тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg