За 35% от първите пенсионери, които предстои да се пенсионират в следващите 5 години с осигуряване в универсалните фондове, втората пенсия ще бъде единствена за около 5 години.

Това заяви членът на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Даниела Петкова. Очаква се първите жени, родени през 1960 г., да започнат да получават пенсии от универсалните фондове през октомври следваща година.

За следващите пет години очакваме около 200 хил. човека да се пенсионират и да получават и пенсии от универсалните пенсионни фондове. „При капиталовото осигуряване всякакви средни суми са условни, но последните данни на КФН, където са изчистени неактивните партиди, показват, че средната натрупана сума в партидите на първите пенсионери е около 5 хиляди лева.

Около 35% от тях, обаче, няма да получат пенсии от ДОО, а ще разчитат само на натрупаните в пенсионния им фонд средства“, обясни Петкова. По думите й това е така, защото те нямат необходимия стаж за получаване на пенсия от държавата.

Втората пенсия ще е единствена за хората, които имат до 2500 лв. в партидата си. Ниските суми показват, че осигурените нямат достатъчно стаж, за да се пенсионират по условията на масовата трета категория труд, обясни Петкова.

istock
istock

Тези хора трябва да чакат да навършат почти 67 г., за да получават пенсия от държавното обществено осигуряване. Щом навършат възраст за трета категория труд обаче, те ще могат да започнат да получават парите, които са спестили в универсален фонд. Това за тях ще е единствен доход, докато навършат възраст за пенсиониране от НОИ с намален стаж (чл. 68, ал. 3 от КСО). Пенсия в случая е казано условно, тъй като тези суми ще стигнат само за разсрочено или еднократно плащане.

Според нея за 80% от хората, които първи ще се пенсионират с осигуряване в двата стълба на пенсионната система, не е изгодно да прехвърлят парите си в НОИ. Колебания по този въпрос би следвало да имат около 10% от бъдещите пенсионери. Това е делът на хората, които са гранични случаи - те имат в партидите си между 8000 и 13 000 лв. Тези хора ще трябва да преценят дали намаляването на основната пенсия ще се компенсира от това, което ще получават от втория стълб. Според пенсионните дружества може би за повечето от тях ще е изгодно да прехвърлят парите си в НОИ.

Към момента фондовете преодоляха изоставането от кризата, заяви още Даниела Петкова. И допълни, че независимо от COVID кризата, която удари пазарите началото на 2020 г., доходността на универсалните фондове вече е положителна.
 

istock
istock

„По време на криза, всеки лев, без значение на пенсионер или работещ, даден в ръцете му, за да може да излезе на пазара и по този начин да подкрепи бизнеса, купувайки неговите стоки и услуги и да подкрепи брутния вътрешен продукт, като увеличи потреблението, е добра мярка“, подчерта тя. В този смисъл, бързото регламентиране на фазата на изплащане е още по-важно и като антикризисна мярка, защото осигурените лица ще получат достъп до свеж финансов ресурс.

Три вида пенсионни продукта ще изплащат фондовете

Повече налични средства в населението, ще увеличат възможностите за потребление и посрещане на неотложните нужди, особено що се отнася до хората над 60 години, какъвто е случая с пенсионерите в универсални фондове.
 
Даниела Петкова нарече опит за масова измама, медийните изяви на говорители, които твърдят, че доходността на фондовете е отрицателна и припомни, че от 12 милиарда лева вноските в универсалните пенсионни фондове са увеличени до 13.5 милиарда лева и увери вложителите, че парите им са на сигурно място в пенсионните фондове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg