"Да, може да се каже, че ще бъдат повишени старите пенсии. Ощетени няма да има, но ще има разочаровани, защото само 36% ще получат увеличение. Ще се преизчисляват всички пенсии. Целта е положителна, да се намали разликата между старите и по-новите пенсии", това коментира бившият социален министър Христина Христова по повод индексацията на пенсиите от 1 октомври пред БНТ.

"Може би част от проблема отново е в комуникацията, в това да обясним на хората какво точно се прави. Ще бъдат осъвременени само пенсии, които са свързани с труд. Има много пенсии, които са обвързани със здравословното състояние на човека, те няма да бъдат актуализирани. Идеята е добра, това решение се очакваше повече от десет години", посочи и Иван Нейков, който също е бивш социален министър.

Според него е по-добре да има едно не идеално решение, отколкото да няма никакво решение и социалната ножица да продължи да се отваря. Решението за пенсиите от 1 октомври внася справедливост, но ще има и разочарование, защото хората останали с впечатление, че всеки пенсионер ще види нов размер на своята пенсия. Уви, не е така, изтъкна Нейков.

Той посочи, че самото актуализиране на пенсиите ще бъде направено служебно. Всеки един трябва да е спокоен, че ще бъде направена корекция, но дали ще получи увеличение, е друг въпрос, каза Нейков.

Как да проверите с колко ви е увеличена пенсията от 1 октомври

Бързо свикнахме със ситуация, в която няма инфлация и приемаме, че това е някаква традиция, даденост и затова преживяваме тежко всяка промяна. България за последните 20 години преживяла три големи инфлации и обществото ни има памет за тежките моменти. Въпросът е да се върнем към опита, който натрупахме и да се види какви решения помогнали на нуждаещите се тогава, обясни Нейков.

istock
istock

"Ние все още боравим с гарантиран минимален доход от 75 лв., който дори не покрива линията на бедност", допълни още Христина Христова. По думите й инфлацията вече е изяла част от увеличението, но трябва да се търсят управленски решения. „С пенсионната система трябва да се борави отговорно и компетентно", каза още тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg