Преизчисляването на пенсиите, предстоящо на 1 октомври, няма да се отрази върху пенсиите, отпускани по втория стълб на пенсионното осигуряване - осигуряването в частни пенсионни фондове. Това каза във видео интервю за БТА Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".
 
Това преизчисляване е важно най-вече за по-отдавна отпуснатите пенсии, тъй като те неизбежно изостават - отпускани са при по-нисък средноосигурителен доход и в момента има необходимост от тяхното преизчисляване, пояснява Русев. Това обаче няма пряко да засегне втория стълб, тъй като той е чисто капиталов и дава такива пенсии, каквито хората са си заработили със своите вноски. Вторият стълб все пак е директно свързан с държавното обществено осигуряване (ДОО) - ако един човек не е осигуряван добре в държавното обществено осигуряване, той не е осигуряван добре и във втория стълб, и хората, които получават високи пенсии от пенсионните фондове, по правило получават и високи пенсии от ДОО.

Същевременно обаче фондовете извършват плащания и към хора, които не придобиват право на пенсия от ДОО, а някои от тях няма никога да придобият - например клиенти на пенсионна възраст с толкова малко осигурителен стаж, че не могат да поучават дори социална пенсия за старост, които обаче все пак имат известни натрупвания във втория стълб и получават пенсии по него.
 
Русев увери, че рязкото повишаване на инфлацията, наблюдавано напоследък, няма да засегне сериозно средствата, натрупани в частните пенсионни фондове благодарение на дългосрочния характер на дейността на дружествата и ефекта на компенсиране на инфлационните процеси в по-дългосрочен план.
 
"По принцип инфлацията може да се компенсира дългосрочно. Винаги ще има години, в които няма как доходността, която се реализира от инвестиции, да бъде равна или по-голяма от инфлацията", посочи ръководителят на "Алианц България".
 
Към края на миналата година има разлика от 30 процента при средната доходност на пенсионните фондове, сравнена със средната инфлация за последните 20 години, откакто те съществуват - т.е. доходността на пенсионните фондове е била с 30 процента над инфлацията, поясни той.
 
Сега ситуацията е силно променена, защото от една страна е налице отрицателна доходност, от друга - висока инфлация, и двете величини като цяло се изравняват. Това означава, че макар да не е допусната обезценка на дългосрочните спестявания на клиентите на дружествата, този буфер до голяма степен е "изяден от инфлацията". Ръководителят на пенсионноосигурителното дружество обаче изрази твърда увереност, че балансът ще се промени, когато инфлацията се нормализира и доходността на финансовите пазари се увеличи, а това според него е неизбежно, тъй като след криза растежът на пазарите винаги е много по-бърз и по-голям.
 
Като основни предизвикателства през бизнеса в момента Русев очерта кризата на финансовите пазари и политическата нестабилност, като по думите му първото "е по-лесното предизвикателство, защото то е с предизвестен край".
 

istock
istock

"Всяка криза се изживява, преминава и след това идва период на положително развитие и на добри резултати на финансовите пазари. Това, което е по-трудно да се прогнозира като изход, е политическата нестабилност и това накъде може да се завие по отношение на пенсионната система в България", каза той.
 
Русев отправя препоръка към носителите на следващия мандат за по-разумни, по-добре обмислени и планирани действия, които да се предприемат в сферата на пенсионното осигуряване. Държавата няма как да не реагира на инфлацията чрез лостовете, които има за първия стълб (ДОО). Вече се наблюдава сериозно увеличение на минималната пенсия, предстои и преизчисляване на пенсиите - тези действия са безалтернативни, тъй като няма как да не се отговори на инфлацията.

Вижте как ще се преизчислят пенсиите от 1 октомври

В същото време обаче ситуация, в която над половината от пенсионерите получават еднаква минимална пенсия, вече не прилича толкова на пенсионно-осигурителна система, а по-скоро на социално подпомагане - изчерпва се стимулът за работещите да се осигуряват на по-реални доходи, предупреждава той. Важно е също така по отношение на допълнителното осигуряване управляващите "да се въздържат от популизма и от изкушенията да се гледа на спестяванията на хората като на примамлив ресурс, с който краткосрочно могат да се решат някои проблеми", категоричен е Русев.
 
Пенсии по втория стълб се отпускат вече година (от септември 2021 г. - бел. ред.) и "първата и най-радостна равносметка е, че хората са доволни от това, че получават пари от универсалния си пенсионен фонд", предвид че имат възможност да се откажат от втората пенсия, като прехвърлят средствата в "Сребърния фонд", и да получават само пенсия от държавното обществено осигуряване, обобщи ръководителят на едно от най-големите пенсионни дружества в страната.
 

istock
istock

Същевременно продължава несправедливостта пенсиите от ДОО на хората, които изберат да получават пенсия от универсалните фондове, да се намалява с индивидуален коефициент, който в момента е 9-10 процента.
 
Проблемът е в това, че половината от бюджета на ДОО идва от държавна субсидия, но когато се изчислява индивидуалният принос на работещите - на осигуряваните в универсален фонд и на тези, които са се отказали от втори пенсии, не се взема предвид тази държавна субсидия, т.е. половината от приходите на ДОО на практика се отнемат като право на хората, които останат в универсалните фондове, обясни той. Пенсионните дружества от години водят борба с тази практика, "защото това е категорично несправедливо и е ясно на всички - на политици, на колегите от НОИ, на всички поред социални министри и финансови министри", каза Русев.
 
В тази сложна среда най-важните качества за един мениджър са постигането на баланс между решителността и умението да се вслушваш и да обмисляш и различни мнения от собственото, комуникацията, емпатията, заключава той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg