Един от фондовете, които изплащат втори пенсии, обяви, че ще увеличи размера им от април. Втората пенсия се актуализира в зависимост от техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер и реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии (ФИПП) за дадено дружество през периода, за който се отнася актуализацията, на годишна база.

Актуализацията се извършва по решение на изпълнителните директори на компанията, с не по-малко от 50 на сто от превишението на реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии през периода, за който се отнася и техническият лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер.

От Пенсионноосигурителна компания (ПОК) "Доверие" обявиха, че за периода от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г. увеличението на пожизнените пенсии е с 14,26 на сто на годишна база, а на разсрочените плащания е с 8,5 на сто на годишна база.

Кога и как се актуализира втората пенсия

Това е второ поредно увеличение на пенсиите и разсрочените плащания, отпуснати преди месец април 2022 г. След настоящата актуализация, общото увеличение на отпуснатите първи пожизнени пенсии от месец октомври 2021 г. достига до 19,37 на сто.
Миналата година от 1 април ПОК „Доверие“ повиши с около 10 на сто пожизнените пенсии, а тези, които се плащат за определен период от време - с 14 на сто.

istock
istock

Компанията ще започне да изплаща увеличения размер на пожизнените пенсии и разсрочените плащания, считано от април 2023 г. Съгласно правилата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии "Доверие" и на Фонда за разсрочени плащания "Доверие", плащанията се извършват между 10 и 15-то число на месеца, за който се дължат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg