Много държавни служители прехвърлиха парите от пенсиите си във втори стълб към НОИ. Скритата идея тук бе заложена преди години и според мен се дължи на схващането, че по този начин ще се намали подкрепата към НОИ, необходима от републиканския бюджет. Не ми се струва чиста работата.
 
Това заяви Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт за социална политика. Той посъветва хората да вземат добре информирано решение и да попитат НОИ и универсалния фонд какви пари биха взели при пенсиониране. "Става дума за техни пари, да си направят сметката. Това е най-коректния начин човек да защити интересите си", посочи Нейков.

Според него моделът е логичен, но в момента съществува противоречие в закона, което позволява използване на пари от втория пенсионен стълб преди изпълняване на двата критерия по първия - стаж и години.

За да се пенсионираш от първия стълб трябва да изпълниш две условия – възраст и стаж, докато за втория стълб, за да получиш пенсия ти трябва само възраст, припомни той. Моят съвет е хората да не вземат емоционално решение дали да прехвърлят парите си от втория стълб в НОИ, каза експертът.

"Втората пенсия е допълваща. Какво да допълвам, като първата я няма? Нещо скърца в тая уредба", коментира Нейков.

istock
istock

"Дали моделът е справедлив? Той е много логичен и много прост - колкото повече пари си инвестирал в своята пенсионна сметка, толкова по-голяма пенсия ще получиш после.

За кого ще е по-добре да си прехвърли втората пенсия в НОИ

Сега ще има много голяма разлика. Ако си се осигурявал над 15 години, разчетите показват, че ще получиш 100-170 лева от втория стълб. Ако имаш малко натрупани пари в универсалния фонд, няма как да получиш повече, защото приноса е малък", посочи още бившият социален министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg