Пенсионната система е обект на манипулации без никаква логика, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин.

„Това, което виждам са манипулации на една система, която губи своя смисъл. Една пенсионна система трябва да има логика. И тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал.

С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на таван на пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва. Губи се смисълът с бутането на различни показатели“, коментира предложението за увеличаването на минималната пенсия той.
 
Според Калфин всички пенсии могат да се осъвременят.

„Тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите, на държавата ѝ струват 106 милиона на месец или това е 1 милиард и 300 милиона на година, спокойно могат да се осъвременят с този ресурс абсолютно всички пенсии“, посочи той.
 

istock
istock

„Има голям проблем с втория пенсионен стълб и той се крие в регулациите му, където има самоизключващи се постановки. Трябва да се даде шанс на частните пенсионни дружества да докажат смисъла на своето съществуване, но това е въпрос на законодателство“, каза още Ивайло Калфин.

НОИ: Има опасност за пенсионната система

Според него възможността да се прехвърлят вноските от втория стълб в НОИ не е опит да се вземат парите от фондовете. Крайно време е обаче да се разпише законодателно методологията, по която ще се изплащат вторите пенсии - нещо, което не се случва вече повече от 10 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg