"Няма как с осигуряване от 18-20 години да се очаква да се получи по-голяма пенсия от тази от НОИ. Със сигурност мога да кажа, че две пенсии ще бъдат повече от една. Това заяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

Няма как, ако хората не внасят своите вноски на база реалните си доходи, да получават по-висока пенсия. Трябва да се говори и обяснява много по темата на обществото и то на разбираем език, за да постигнем желаните резултати", каза Адемов.

По думите му е намерен тънък баланс между интересите на частните пенсионни дружества и интересите на осигурените лица.

"Има опасност да не стигне времето, за да приемем на второ четене Кодекса за социалното осигуряване, защото управляващите го внесоха за разглеждане в последния момент. В изключително сгъстени срокове Комисията по труда и социалната политика трябва да приема законопроекта на второ четене, заяви още Адемов.

Той припомни, че по този законопроект през последните три години са работи няколко правителства и няколко социални министри.
 
“През август 2019 година работните групи излязоха с официално с проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който основно трябваше да уреди фазата на изплащане”, продължи Адемов.
 

istock
istock

По думите му в хода на съгласувателната процедура в Министерски съвет Комисията за финансов надзор - държавен регулаторен орган в сферата на социалното осигуряване, е внесла нови предложения за промени, събрани на 36 страници, с които коренно се променя философията на правителствения проект.

Една трета от хората ще са ощетени при пенсиониране

“Това е класически пример, че между различните институции, министерски съвет, държавните регулаторни органи няма необходимата в такива случаи корелация. Ние от ДПС непрекъснато говорим на тази тема през последните години, че институциите в България не умеят стигат до консенсусни решения, не умеят да говорят помежду си”, заключи депутатът от ДПС.
 
Основно последните предложения на Комисията за финансов надзор засягат увеличаване на капиталовата адекватност, подчерта той.
 

istock
istock

“Друг препъни камък в дискусията между Комисията за финансов надзор и частните пенсионни фондове бяха т.нар. биометрични таблици, които определят продължителността на живота след придобиване правото на пенсия. На базата на тези таблици се определя както размера на пенсията, така и пожизнения характер на пенсията”, обясни Адемов. Той беше категоричен, че никой не предлага решения, които да са в ущърб на осигурените лица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg