Първите пенсионери от Универсален пенсионен фонд с договори за разсрочено плащане и допълнителна пожизнена пенсия за старост получават вече своите плащания, посочват експертите от Българската асоциация на експертите за допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсионерите могат да разчитат на своите месечни суми всеки месец до 15-то число на текущия месец, изплатени от Фонда за изплащане на пожизнени пенсии и Фонда за разсрочени плащания.

Право на пенсионера е да определи и удобния за него начин на получаване на пенсията – по банков път или с пощенски запис.

Към момента броят на разсрочените плащания е с най-голям дял за сметка на допълнителните пожизнени пенсии за старост, които ще се увеличават дългосрочно, тъй като броят на осигурени лица с натрупвания по партидата, достатъчни за отпускането на пожизнени пенсии, ще продължава да расте.

83 113 души преместиха парите си за втора пенсия

Минималната сума на пожизнената пенсия е 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. За 2022 г. тя е 70,05 лв. на месец. Максимален размер на пожизнената пенсия няма.

istock
istock

При разсроченото плащане има минимален и максимален размер. Минималната сума на месечното разсрочено плащане е 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст – за 2022 г. 70,05 лв. на месец. Максималният размер на месечното разсрочено плащане за 2022 г. е равно на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст – 467 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg