Доходността по партидите в частните пенсионни фондове се e възстановила през второто тримесечие на годината след срива през март.

Това заяви пред БНР Даниела Петкова, член на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.


Сривът на борсите в края на март се отрази върху пенсионните фондове по света, включително българските, коментира Петкова. 

Само за първото тримесечие на тази година имахме отрицателна доходност. Второто тримесечие имаше едно стабилно възстановяване, което прави ситуацията значително по-спокойна.“ 

53 000 българи сменили пенсионния си фонд

Според Даниела Петкова до края на годината трябва да бъде уреден начинът на изплащане на втора пенсия, тъй като първите пенсионери, които ще имат право на нея, ще завършат трудовия си стаж в края на 2021 година. 

istock
istock

Пенсията от първия стълб - т.е. държавното осигуряване, трябва да бъде редуцирана единствено за периода на осигуряване и в частен фонд, а не за целия осигурителен период на новите пенсионери, категорична е Петкова, която определи това като несправедливо.

„Ако имаме един човек, който се пенсионира следващата година, който има 37, а може би и 40 години трудов стаж, въз основа на които му се изчислява държавната пенсия и само 20 или 21 години от тези 37-40 години той да е имал универсален фонд, да му намаляват държавната пенсия за всички 40 години – нека да бъдат така добри да ги намалят за 20-те години, в които човек е бил осигурен в универсален фонд.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg