Пощенската станция изплаща суми от пенсия и по изготвен от Териториалното поделение на НОИ пенсионен запис.

Този начин се използва много често, а именно: при всяко отпускане на пенсия първото плащане винаги се извършва с пенсионен запис; когато има набрана сума от неполучени пенсии за повече от 6 месеца; когато по различни причини е необходимо доплащане към пенсията за няколко месеца, за част от месеца или за текущия месец, ако пенсията е била спряна по нареждане на ТП на НОИ.

Пенсионният запис се изготвя от ТП на НОИ, след което се предава за изплащане в пощенската станция, обясняват експертите от НОИ.

Все повече хора с орязани пенсии

Пощенската станция уведомява пенсионера за наличието на пенсионен запис. Сумите от пенсии, преведени с пенсионен запис, се изплащат чрез електронния изплащателен картон на пенсионера при поискване в 20-дневен срок от неговото получаване в пощенската станция.

istock
istock

Ако пенсионният запис не се изплати на лицето в 20-дневен срок, той се връща от пощенската станция на ТП на НОИ, което го е изготвило. За да бъде отново изпратен неполученият пенсионен запис, е необходимо лицето да уведоми съответното ТП на НОИ.

С пенсионен запис на наследниците се изплащат и неполучени суми за пенсия от починал пенсионер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg