Разговорите за пенсиите предстоят, имаме готовност да се продължи с допълнителните 50 лв., има възможност и за преизчисляване на пенсиите.

Това заяви социалният министър Деница Сачева. Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение.

Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите, посочи Сачева. В момента даваме около 106 млн. лева за тези 50 лева дабовки.

Това е около 1,2 млрд. лева годишно – със същата сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1,1 милиона български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това, обясни социалният министър.  

istock
istock

По мярката 60/40 бюджетът на фонда е увеличен с 1 млрд. лева и той ще запази почти 350 000 работни места. Няма пари, които да се пилеят в този момент, използват се всички налични ресурси и механизми, за да имаме по-голям буфер, категорична е Сачева.

Кога може да поискате преизчисляване на пенсията

Тя беше категорична, че правителството ще предложи увеличение на минималната работна заплата от догодина.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg