Да се удължи срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ средствата, натрупани по партидите им в частните пенсионни фондове.

Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която работи по промени в Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи за „Труд“ социалният министър Деница Сачева.

В работната група влизат представители на Комисията за финансов надзор, НОИ, социалното министерство и синдикатите.

Искат вноската във втория пенсионен стълб да достигне 10%

Предложението за удължаване на този срок е на синдикатите
, уточни Сачева. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато групата трябва да е готова със законовите промени, каза още социалният министър.

В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ пет години преди датата на пенсиониране.

istock
istock

Първото изплащане на парите от втория пенсионен стълб трябва да започне през 2021 година.

За първите групи срокът да си прехвърлят партидите вече е изтекъл. В същото време те не са могли да направят информиран избор, защото не са готови промените в КСО, които уреждат методиката за изплащане на втората пенсия, посочи и председателят на социалната комисия Хасан Адемов.

С удължаването на срока ще им дадем възможност да променят избора си, допълни той.

Според сегашната методика бъдещите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ, заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд.

Този коефициент е замислен при старта на втория стълб през 2002 година. Целта е да се отрази факта, че родените преди 1960 г. правят по-голяма вноска за пенсия в НОИ.

Анализи обаче показаха, че първите групи ще получат по-малка пенсия, отколкото, ако взимат само пари от държавата.

Тези хора ще бъдат най-потърпевши от сега предложената методика, защото имат малко натрупани средства в индивидуалните си партиди.

Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 година заради по-големите натрупвания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg