Универсалните фондове ще изплащат три вида втора пенсия. Това реши окончателно парламентът с приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Не вярвам това да е съвсем последното решение за пенсиите. Важното е, че хванахме влака и то в последния момент, минавайки покрай нас. Това решение, което беше създадено, е достатъчно добро за старт на процеса, смята Иван Нейков, бивш социален министър.

Рисковете за хората, да бъдат лишени от ветрило от възможности да си получат пенсиите, не се сбъднаха, допълни експертът.

Пенсионният модел не е аритметика, а математика и с годините вероятно ще се предават знания по отношение на пенсионния модел, каза още Нейков.

По думите ум във всеки един момент тези 4 милиона души, които са осигурени чрез универсалните пенсионни фондове, могат да получат информация за своята пенсия. Най-важно е обаче, това да стане преди да излязат в пенсия, за да могат да направят своя избор.

Сега ще трябва сам да кажеш какво всъщност искаш, на базата на осигуровките си, допълни Нейков.

Как ще се получава втората пенсия

Може да фалира пенсионно дружество, но не и пенсионният фонд. Той не може да фалира, защото парите на хората стоят там и се влагат в различни инструменти, категоричен е експертът.

istock
istock

През годините можем да променяме вноската си, тя се определя на базата на заплата ни, административно. Самостоятелно можем да правим промени в третия стълб, каза още Иван Нейков.

Той допълни, че основната заслуга за работата по законопроекта е на д-р Хасан Адемов и неговия екип.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg