Да се осъвременят пенсиите и така да се затвори ножицата между размера на старите пенсии, отпускани преди години, и новите, отпускани сега.

Т
ова е едно от предложенията на Българската академия на науките за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Целта е постигане на по-висока адекватност, сигурност и устойчивост на пенсионната система. Според учените отлагането на този въпрос струва все по-скъпо.

В годишния доклад за 2020 г. на Института за икономически изследвания при БАН посочват, че  преизчисляването на всички пенсии с осигурителния доход за 2015 г. ще струва 1,7 млрд. лв., показват данните на НОИ.
 
Второто предложение на БАН е въвеждане на лични осигурителни вноски за държавните служители, полицаите и военните, за да бъдат равнопоставени с останалите граждани.

Друго предложение е ограничаване на възможностите за злоупотреби при пенсиите за инвалидност. От БАН предлагат още освобождаване на социалното осигуряване от неспецифични функции - явно и скрито субсидиране на икономиката, подпомагане на малкия бизнес и земеделието, изплащане на нетрудови пенсии, и др.

istock
istock

Петото предложение е премахване на ранното пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд и прехвърляне на ранното пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд в частни професионални пенсионни фондове.
 
От БАН предлагат и въвеждането на смесен (хибриден) тип пенсионна система.

България наказва участието във „втория пенсионен стълб“

При този вариант, пенсиите пак се отпускат на базата на възраст и стаж, но се състоят от два компонента - държавна пенсия, равна на линията на бедност (или на друг обективно определен и постоянно актуализиран гарантиран минимален доход), и осигурителна пенсия, отчитаща осигурителния принос на всеки, който е плащал осигуровки минимум 15 години.
 

istock
istock

Държавната пенсия трябва да се финансира от републиканския бюджет, а променливата част - от фонд „Пенсии” на ДОО.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg