От 1 януари нито един пенсионер няма да получава по-малко пари, отколкото е получавал досега, а някои ще получават и повече. Това заяви в "Още от деня" икономистът Мика Зайкова.

Работата е там, че пенсионната система е жестоко дебалансирана. От 2, 04 млн. пенсионери, 1,05 млн. взимат минимална пенсия. Това са хора с различен принос. Затова решихме, че ще поправим първия стълб, но трябва да се направи анализ, каза още Зайкова.

На втория стълб пък трябва да се даде малко свобода. Това може да стане, като на пенсионноосигурителните дружества се разреши да правят и малко по-рискови операции или това да бъде разрешено от всеки, който желае да позволи това на своето пенсионноосигурително дружество, обясни Зайкова.

Вижте как се променят пенсиите от Коледа

Тя е оптимист, че водените в продължение на седмица преговори с "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и ИТН ще доведат до съставяне на правителство, тъй като по време на тези преговори са търсени пресечните точки.

istock
istock

Зайкова изрази надежда, че това правителство ще има 4-годишен мандат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg