Българи са платили над 24,43 млн. лева, за да си купят стаж, за да могат да се пенсионират. Това показват данните на НОИ за миналата година. Сумата е доста по-голяма от тази, платена през 2021 г., когато за да си купят стаж за пенсия кандидат пенсионерите са платили 18,42 млн. лева.

Една от причините за по-голямата сума е ръстът на вноската, която по закон е определена на 19,8 на сто от минималния осигурителен доход.

За миналата година той беше определен на 710 лева, а купуването на един месец стаж за пенсия струва 140,58 лв., колкото и сега. За една година стаж пък трябва да платите 1686,96 лв. През 2021 г. според Закона за държавното обществено осигуряване минималният осигурителен доход беше 650 лв., а вноската за един месец -  128,70 лв.

Освен увеличение на сумата има и ръст на хората, които са избрали да си купят стаж за пенсия. Хората се принуждават да плащат, за да се пенсионират, тъй като изискването за стаж се повишава всяка година. През изминалата година това са направили 4093-ма души, а през 2021 г. – 3840 човека.

Сумата за закупуване на стаж остава без промяна

Средният брой месеци недостигащ осигурителен стаж на едно пенсионирано лице също се повишават – от 22,18 на 23,33, показват данните на НОИ.

istock
istock

Вариантите за купуване на стаж са два и са описани в Кодекса за социално осигуряване. Първият е за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, както и за периода, в който човек кара докторантура. Вторият вариант е покупка на до 5 години недостигащ стаж по общия ред.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg