До юни 2024 г. е срокът за изготвяне на анализ на системата за задължителното пенсионно осигуряване. С анализа се идентифицират съществуващите проблеми в системата и той ще съдържа предложения за подобряването ѝ. Това посочват от Министерството на труда и социалната политика (МСТП) в писмен отговор на запитване на БТА относно преразглеждането на категориите труд.
 
Анализът ще бъде направен във връзка с изпълнение на приоритетите за подобряване на пенсионната система съгласно мярка 8.2.1.1. от Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 – декември 2024 година.
 
„Одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание нов Закон за насърчаване на заетостта с цел повишаване на качеството на трудовите ресурси и постигане на зеления и дигитален преход в България“, гласи мярката от публикуваната на сайта на Министерския съвет управленска програма.
 
През юли социалният министър Иванка Шалапатова имаше срещи със синдикалните и работодателски организации, на които беше обсъдена темата за необходимостта от анализ на състоянието на пенсионната система, в това число и финансовата ѝ стабилност.

Има ли риск за пенсионната система у нас

Относно категорията на труд
 
В отговор на въпрос за действията относно отправеното от Министерството на здравеопазването (МЗ) предложение за промяна на категорията труд за работещите в центровете за спешна помощ, от МТСП посочват, че към тях е била отправена покана за определяне на представители, които да участват в междуведомствена работна група, сформирана от МЗ. Такива представители са били определени от социалното министерство, но до момента междуведомствената работна група не е заседавала.
 

istock
istock

На брифинг в МЗ в понеделник здравният министър проф. Христо Хинков коментира темата. Попитан дали е възможна промяна в категорията на труд за работещите в центровете за спешна помощ, той каза, че проблемът е сериозен и изисква отношение на тристранния съвет.
 
В момента работещите в центровете за спешна медицинска помощ са трета категория труд. Те настояват категорията им да се промени и да стане първа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg