Ново преизчисляване на пенсиите предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП в Народното събрание. Предлага се пенсиите отпуснати до 24 декември 2021 г. да се преизчислят от 1 януари 2023 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

Пенсиите за трудова злополука и професионална болест, отпуснати до 24 декември 2021 г., също да се преизчислят от 1 януари 2023 г. със съответния коефициент по чл. 79, ал. 1.

Според вносителите това се налага, тъй като немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване, като особено това се отнася за пенсионерите и хората над 65 години.

При линия на бедност от 413 лева за тази и очаквана от 504 лева за следващата година, от 1 октомври средната пенсия стана 725 лева. Към септември тази година пенсиите за трудова дейност, приравнени на минималния размер, са 44,8 на сто от всички трудови пенсии и 43,4 на сто от всички пенсии, пише в мотивите към законопроекта.

В тях се напомня че за последните месеци са извършени три актуализации на пенсиите – от 25 декември всички пенсии бяха преизчислени чрез повишаване на тежестта за всяка година стаж от 1,2 на 1,35 на сто. Това доведе до средно нарастване на пенсиите с около 12%.

Колко пенсионери вече взимат над 2000 лева пенсия

От 1 юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г. бяха увеличени с 10 на сто, а в размера им беше включена и т. нар. ковид добавка от 60 лева, както и компенсаторните добавки заради разликата в изплащаните пенсии за декември 2021 г. и януари 2022 г.

istock
istock

От 1 октомври пък всички пенсии бяха преизчислени с цел да се намали разликата между най-старите и новите пенсии. След това преизчисляване обаче, пенсиите, отпуснати през различни години, отново останаха с различни „коефициенти на тежест“ на осигурителния стаж, пише в мотивите.

Въпреки тези увеличения размерът на пенсиите остава на ниски нива, обясняват вносителите от БСП. Затова, според тях, трябва да се предвиди съществена промяна в размера им освен ежегодното осъвременяване от 1 юли.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg