Нови промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат депутати от ГЕРБ и ДПС, които са внесени в парламента. Промените касаят репресираните лица, който могат да се пенсионират по реда на чл. 68 ал.3, тоест при не по-малко от 15 години действителен стаж  и навършени 67 години за мъжете и жените.

Законът позволява да се зачита за осигурителен стаж и този, със заплатени осигурителни вноски. По този ред за осигурителен стаж се зачита времето на обучение на хората, завършили висше и полувисше образование и докторантура, но за не повече от 5 години, при положение, че са внесени осигурителни вноски по съответния ред.

По отношение на хората, попадащи в обхвата на Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, разпоредбите на КСО не дават възможност за закупуване на недостигащ стаж, посочват депутатите, вносители на промените. Те напомнят, че всички останали осигурени имат право да купят до 5 години недостигащ стаж.

Предлагат промени в стажа за пенсия

Според депутатите не е редно една група хора да нямат право да купят недостигащ стаж за пенсия, а други да имат. Затова според тях с промените ще се коригира тази несправедливост.

istock
istock

Затова те предлагат репресираните, които са били в затвори, възпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което хората навършили 16 години не са работили, когато са били интегрирани, да имат право да купят до 3 години недостигащ стаж за пенсия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg