Кибератака над компютърните системи на "Български пощи" създаде проблеми с изплащането на пенсиите и великденските надбавки. Вчера от "Български пощи" увериха, че няма да има прекъсване в изплащането на парите. В Пловдив и Русе обаче десетки пенсионери не успяха да вземат пенсиите и надбавките си, съобщава БНТ.
 
Хакерската атака е констатирана още в събота, 16 април и веднага са предприети мерки системата на "Български пощи" да бъде прехвърлена към държавната облачна инфраструктура. Прави се оценка, доколко системата е засегната от злонамерената кибератака.
 
Вчера служители от Централна поща Пловдив върнаха много от чакащите пенсионери, с обяснението, че компютрите отказват да работят. Проблемът е само с изплащането на гише. Всички, които получават парите си по банков път, вече разполагат с тях. По–рано днес от НОИ обясниха, че няма забавени преводи към пощите.
 
Но така или иначе много възрастни хора днес останаха без средствата, на които разчитат. Някои признаха, че са обикаляли различни пощенски станции с надеждата, че все някъде ще се изплащат пари. Но бяха разочаровани.
 
В много от пощенските клонове получаването на пари беше невъзможно. Все пак в някои от по-малки клонове в Пловдив създадоха временна организация и започнаха да изплащат по списък пенсии и добавки, но само на едно гише. Хората, които чакаха за плащане на сметки обаче бяха връщани.
 
И в Русе много пенсионери бяха притеснени, че могат да останат без пари за празниците.

Хакерска атака на пощите, има ли риск за изплащането на пенсиите

От "Български пощи" отказаха коментар пред камерата.
 
От Министерството на електронното управление заявиха, че знаят за проблема и работят за изясняването му.
 

istock
istock

А с пост в социалната мрежа, ресорният вицепремиер Калина Константинова обясни, че изплащането на великденските добавки за всички е гарантирано. И се работи за отстраняването на всички технически неизправности в най-кратки срокове. Според Константинова обаче, през последните 10 години киберсигурността на "Български пощи" е била системно неглижирана.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg