Социалното министерство ще предложи няколко варианта за промени на пенсиите от 1-ви юли.

Министър Георги Гьоков отново повтори, че планираната индексация със 6,1 на сто на всички пенсии от юли е недостатъчна и няма да отчете натрупваната от началото на тази година инфлация. Предстоящите промени ще се дискутират в работна група, която е в процес на сформиране.

Осъвременяват пенсиите с 6,1% от 1 юли

Политическо ще е решението и на Народното събрание какво ще се случи с пенсиите от 1-ви юли тази година каза министър Гьоков, но посочи, че БСП държи на преизчисляването на пенсиите със среден осигурителен доход от някои от близките години и допълни:

 "Сега, 2018-а, 19-а, 20-а, аз няма да го коментирам, но като вариант стои и е въпрос на сметки и разчети. Друг вариант е увеличаване на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията от тази година. Друг вариант е с увеличаване на коефициента на тежест още повече на осигурителната година, защото навсякъде е записано и в коалиционното споразумение, да стига 1,5".


Всеки от трите варианта има предимства и недостатъци, каза Гьоков. За това той смята, че подходът за пенсиите от юли трябва да е комплексен:

 "Адекватни решения за пенсионната система. В противен случай изкривяването - използвам тази дума, ще продължи". 

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение.

Без запор за COVID добавките на пенсионерите

Относно намерението за увеличаване на максималния осигурителен доход и изразените резерви от страна на един от коалиционните партньори - "Има такъв народ", министърът коментира, че няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а максималният осигурителен доход да се задържа.

Относно намерението за увеличаването на осигурителния доход за земеделските производители, Гьоков коментира, че има много организации, които коментират, че това е рязък скок. "Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и може би неприемливо на пръв поглед за страничните наблюдатели на процеса, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да бъдат осигурени достойни пенсии на хората, които се занимават със земеделие", каза Гьоков.

Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа", който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, каза, че това е бюджет, който не може да угоди на всички. Направиха се някакви компромиси, направиха се някои допълнителни предложения, които са в правилна посока, коментира той и посочи увеличението на минималното обезщетение за безработица, увеличението за втората година от майчинството.

"Това, което на мен не ми харесва, е, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия", коментира той.

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че е "скептична" към бюджета и посочи, че ще гласува против така предложения бюджет на ДОО.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg