От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представяне на проектобюджета за 2022г. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, обяви Асен Василев.

Помолен за коментар на недоволството у част от бизнеса срещу увеличаването на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв., Василев отговори:

Колко ще доплати НОИ на пенсионерите през февруари

„Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“.

istock
istock

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър Асен Василев представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г., която ще влезе в сила от 1 април.

Изплащат добавката за ваксинирани пенсионери

В нея е заложен икономически растеж от 4,8%:
 
„В този бюджет на икономическия растеж е заложен ръст на БВП от 4,8%, което с 1,2% повече от ръста тази година, заложено е за намаление на безработицата от 5,4% на 5%, и дефицит  без Covid мерките от 2,5%, с Covid мерките – 4,1%.“

С Бюджет 2022-ра Асен Василев иска да постави нов подход в бюджетирането:

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздават пари на калпак, не раздава пари в чували,  а инвестира – в проекти, с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата инфраструктура“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg