Средно 17 на сто увеличение на пенсиите ще получат 715 000 пенсионери след преизчислението на пенсиите от 1 октомври, обявиха от НОИ.

Средната пенсия за страната ще достигне 722 лева при 670 лева спрямо юли.

35% от пенсионерите ще получат средно по 136 лв. увеличение на пенсиите от 1 октомври, след като се приложи модифицираното швейцарско правило. За някои ръстът ще е и 300 лв, за други - по-малък. 

Пенсионери ще получат по-малко пари през юли

Драгомир Драганов - директор на Дирекция "Анализи и планиране" в НОИ, обобщи:

"За профила на тези хора може да бъде казано, че 80% от тях са с пенсии, отпуснати преди повече от 10 години, с което основната цел на увеличението е постигната - да се даде изпреварващо увеличение през октомври на онези пенсии, които са били отпуснати по-назад във времето и които, поради прилаганите механизми за увеличаване, са изостанали от средния осигурителен доход за страната".

istock
istock

След като от октомври таванът на пенсиите се е увеличил отново на 3400 лева, само 1056 възрастни няма да получават реален размер на пенсията, а такива с над 5000 лева са само няколко, но това е конфиденциална информация.

Минималната пенсия става 467 лева

През електронните услуги на НОИ хората вече могат да видят и начисленото увеличение, което е в сила от 1 юли. 

Директорът на Дирекция "Информационни технологии" Марин Калчев заяви: "Могат да видят размера, който ще получават на 7 юли".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg