270 пенсионни досиета са изчезнали през 2013 г. от Териториалното поделение на НОИ в Пловдив.

Част от липсващите документи са открити при разкритата от прокуратурата и полицията в града схема за източване на общественото осигуряване.
 
Сред задържаните за измамата, причинила щети за около 3 милиона лева, е бивша служителка на НОИ.

Разкриха схема за източени 3 милиона от НОИ

Няколко анонимни сигнала за неправомерно отпуснати пенсии са предизвикали пълна инвентаризация на архива на пенсионното обслужване през 2013 година.

От териториалното поделение на НОИ-Пловдив са извършили мащабна проверка на 400 000 досиета на пенсионери.
 
Инспекцията показала липсващи 270 досиета. Незабавно е предприета процедура за установяване и доказване на стаж.

istock
istock

Временно е спряно изплащането на пенсии. С помощта на икономическа полиция са издирени и лицата, получавали пенсиите.
 
Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив пояснява, че 116 лица не са представили никакви документи, като са твърдели, че са ги загубили. Не са могли да представят такива доказателства, че са работили някъде.
 
116 от липсващите досиета са открити именно при задържаната 62-годишна бивша служителка на НОИ. За всички тях са изплащани пенсии в продължение на дълъг период от време.
 
Мария Колева от отдел "Пенсии" в НОИ-Пловдив обяснява, че това са пенсии, които са отпуснати в периода 1999 - 2001  година и по всички тези пенсионни досиета е работила като контрольор една и съща бивша служителка на териториалното поделение на НОИ.
 
За фалшивите удостоверения за стаж са използвани данните на закрити през 90-те години фирми, за които няма документи в архива.
 
След изчезването на досиетата от НОИ-Пловдив са ограничили достъпа на служителите си до пенсионния архив.
 
Очаква се утре ще бъде внесено искане в районния съд за постоянното задържане на тримата арестуване за източването на НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg