Милиони възрастни хора в Европа изпадат в още по-голяма енергийна бедност заради срива на реалната стойност на получаваните държавни пенсии. Това се посочва в анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Хората над 65 години вече са сред тези, които най-вероятно ще имат проблеми с плащането на сметките си за енергия, предупреждават от ЕКП. Разходът за отопление се увеличава, а възрастните прекарват повече време у дома. Според данни на Евростат през 2019 г. почти всеки десети не е могъл да поддържа дома си достатъчно топъл.

Този проблем се задълбочава и заради изоставането на държавните пенсии спрямо инфлацията. Заради високите ѝ нива реалната стойност на пенсиите е спаднала тази година с цели 19%, изчисляват от ЕКП.

Малко над 700 000 пенсионери ще получат по-висока пенсия

През 2021 година около 17,7 милиона души над 65 години, или 1/5 от всички възрастни хора в ЕС, са били изложени на риск от бедност.

Ако не се предприемат бързи и смислени действия, броят им ще се увеличи, а през студените месеци животът им може дори да е застрашен заради невъзможност да се отопляват, алармират от ЕКП.

istock
istock

Съвместно с Европейската федерация на пенсионерите и възрастните хора от конфедерацията призовават да се предприемат следните действия като част от мерките за преодоляване на кризата с високите разходи за живот:

- Незабавно да се увеличат държавните пенсии, така че да съответстват на разходите за живот;
- Спешни плащания, насочени към хората, които изпитват затруднения да плащат сметките си за енергия;
- Забрана на енергийните компании да изключват клиентите си при неплащане на сметките;
- Ограничаване на цените на сметките за енергия и данък върху прекомерните печалби на енергийните компании.

Колко пенсионери получават над 1000 лева на месец

“Около една пета от всички хора над 65 години вече живеят в риск от изпадане в бедност преди началото на тази криза. Ако не предприемем действия сега, сме изправени пред голямо увеличение на броя на възрастните хора, които ще изгубят живота си тази зима, защото не могат да си позволят да включат отоплението. От възрастните хора не трябва да се иска да плащат цената на инфлацията, причинена от корпоративното печалбарство. Всички правителства трябва да облагат с данък свръхпечалбите на енергийните гиганти, за да финансират ограничаването на цените на енергията и спешните плащания за най-нуждаещите се домакинства, включително за възрастните хора”, коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg