Турският институт за социално осигуряване (SGK) ще изпраща всеки месец списък, съдържащ данни за статус „живот“ на всички лица, на които се изплащат български пенсии, както и информация за датата на смъртта на починалите.

Това се разбраха на среща експерти от Националния осигурителен институт (НОИ) и представители на Турския институт за социално осигуряване
През юли 2020 г. ще бъде извършена оценка за ефективността на посочения ред.

На срещата са били обсъдени актуални въпроси по прилагане на споразумението между правителствата на България и на Турция за изплащане на български пенсии в южната ни съседка.

istock
istock

Договорено бе SGK Фокус на разговорите бяха и други теми в контекста на избягването на забавяне на възстановяването на надплатени суми след дата на смъртта на български пенсионери в Турция.

НОИ е издал повече от половин милион ПИК за три години

Място в дискусиите намери и подготовката на проект на Споразумение за електронен обмен на данни между двете осигурителни институции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg