Трицифрено число са вече случаите на опити за представяне на фалшив трудов стаж пред Националния осигурителен институт за получаване на пенсия. Десетки са постановленията от страна на прокуратурата в региона за разследвания след сигнали от страна на НОИ. Има и осъдени лица.
 
„Това се дължи на изключително добрата работа на служителите в Териториалната дирекция на института в Кърджали. Опитите за измама отдавна са във фокуса на вниманието“, коментираха за 24rodopi.com от НОИ.
 
53 сигнала са подадени до прокуратурата за съставяне на неистински официални документи за стаж през миналата година. До този момент те са 47. Или общо 100 в рамките само на последните 19 месеца.

Мамят със стаж за високи пенсии

1200 лева ще трябва да плати поредният пожелал да се сдобие неправомерно с пенсия в региона, след като е входирал документи с неистинско съдържание за стажа си пред НОИ. Човекът с двойно гражданство – българо-турско, беше освободен от наказателна отговорност.

istock
istock

Съдът в Кърджали прецени, че за изготвянето на фалшивия документ не може да му се търси отговорност. Той обаче ще плати глоба в размер на 1200 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg