Пенсионните фондове не трябва да са задължителни за осигурените лица. В момента човек, който сега започва да работи, задължително отива в универсален пенсионен фонд и след една година има право да промени осигуряването си, без значение дали в частен фонд или в НОИ. Хората са инертни и ако са на 20 г., не се интересуват от това, започват да се интересуват на 55, а тогава е късно. Това каза пред NOVA NEWS Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"С промените в Кодекса за социално осигуряване беше гарантирана брутната вноска, която човек прави в пенсионен фонд. Ако вие внасяте 50 лева, то и след 20 години ще ги имате. Проблемът е, че тогава днешните 50 лева няма да имат същата стойност. Ако се гарантира само брутната вноска и няма достатъчно доходност, която да доближи пенсията на НОИ, това е загуба за лицето", посочи Григорова. 

Може ли да изтеглите парите си за допълнителна пенсия

По думите ѝ единствената гаранция е, че е записано в закона, че осигурените лица получават задължително пожизнена пенсия.

"Това задължаваше пенсионните дружества да осигуряват плащане доживот без допълнителни условия освен осигуровките, така както е в НОИ. Има възможност за даване на разсрочена пенсия, това значи, че може да се получава на три месеца веднъж. Това са плащания, които по същество не са пенсии", заяви тя.  

istock
istock

Според нея в голяма част от сайтовете на пенсионните фондове има калкулатори - в тях се залага пол, натрупана сума, осигурителен доход и очаквана доходност.

Преместиха близо 1 милиард лева за втора пенсия

"Чрез тях може да се получи ориентация за пенсията от частен фонд при заложените данни. След това да си вземат ПИК от НОИ и да видят каква би била пенсията им при 100% средства от НОИ, както и такава от института и от частен фонд", коментира Григорова.

И допълни, че синя карта заради трудова миграция трябва да бъде обсъдена на Тристранен съвет, уточнявайки, че синдикатите не одобряват препоръка от бивш работодател като доказателство за компетентност, защото лесно се фалшифицира.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg