Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 лв. на 276,64 лв. Решението за това е взето на днешното правителствено заседание и бе обявено на брифинг в Министерския съвет от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. 

„Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т. нар. Швейцарско правило, считано от 1 юли тази година“, припомни тя. 

„Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност на гражданите, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите за чужда помощ, каквато се полага на ветераните от войните“, обясни още социалният министър. 

Обсъждат увеличение на най-ниската пенсия

Шалапатова допълни, че увеличението на размера на социалната пенсия за старост ще повиши доходите на близо 126 хиляди души по данни на Националния осигурителен институт. 

„От същата дата – 1 юли, минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, също ще се повишат от 467 лв. на 523,04 лв.“, коментира още Шалапатова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg