Агенцията социално подпомагане приема заявленията за отпускане на еднократните помощи от 300 лева за децата от втори, трети и четвърти клас, без да изисква бележка от училищата, че децата учат. Това обяви заместник социалният министър Мая Василева.

"Като искам да подчертая, че те не отпадат учениците от I и VIII клас. За учениците от II, III и IV клас няма такова изискване за представяне на бележки. Колегите по места от дирекциите в страната приемат заявления. Те се обработват своевременно и ще я получат тази еднократна помощ за започване на училище веднага, след като бъде приет държавния бюджет и веднага след като бъдат отразени необходимите промени", коментира заместник-министър Василев.

Улесняват отпускането на помощ за ученици

До края на годината е реалистично бедните да получат пакетите от 17 хранителни продукта и  хигиенни материали от първа необходимост по европейската програма "Храни и материално подпомагане", в ход са обществените поръчки за доставка на продуктите и материалите.

Най-рано от 2025 година социалното подпомагане ще доплаща на пенсионерите, които са с доходи под линията на бедност до размера й. Социалният министър Иванка Шалапатова обяви, че НАП ще администрира новата система за всеобхватно проследяване на доходите, която трябва да заработи в края на 2024 година.


"За нас е важно екипът на министър Василев да успее с изграждането на тази система, която система, когато генерира такива обхватни данни за всички доходи на хората в България, това да може да информира и да ни помогне ние да бъдем целенасочени в подпомагането", коментира Шалапатова. 

Вдигат линията на бедност

В първите дни на август националната статистика ще подаде данните за средната заплата за полугодието, за да може да се определи от първи септември и размерът на минималната заплата за следващата година. Формулата предвижда минималното възнаграждение от 1 ви януари да е половината от средното за първите две тримесечия на тази.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg