От началото на годината българите са загубили 10% от покупателата си способност, показва пазарно проучване. Според икономисти хората в България обедняват прогресивно.

Прираст на инфлацията за първата половина на годината от 17,7% и ръст на доходите едва със 7 на сто - разликата означава:

"Загуба на покупателна способност в размер на 10% за първото шестмесечие на 2022 г., така че ние вече имаме загубена покупателна способност доста сериозна" - казва пред БНР финансистът Десислава Николова.

Каква е прогнозата за доходите у нас​

Инфлацията у нас е двойно по-голяма, отколкото в еврозоната и е резултат главно от поскъпването на енергийните ресурси, което рефлектира върху всички производства.

istock
istock

"Изключително драстично скочиха цените на всички основни хранителни продукти. За съжаление, очаквам много драстични покачвания предвид нарастващата инфлация, предстоящата рецесия".​​​​​​

Бюджетното увеличение на доходите обаче не е решение, смята Десислава Николова.

"В условия на инфлация увеличението на доходите означава проинфлационна политика. Това означава наливане на масло в огъня".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg