Какво е мнението на експертите за увеличението на средната работна заплата? Темата коментираха пред NOVA NEWS икономическият съветник на Българската стопанска камара д-р Щерьо Ножаров и икономистът от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова. 

По думите на д-р Ножаров СРЗ за първото полугодие се е увеличила с 8%. Ако следва същия темп, тя ще стане 16% до края на годината. 

Григорова обаче отрече увеличението на заплатите да е значително поради високата инфлация и поясни, че увеличението е било еднократно, а не двукратно, както по-рано заяви д-р Ножаров. 

Съкращаване на работници готвят фирмите

Григорова увери, че прогнозата му за увеличение на СРЗ на годишна база, ще бъде изпълнена посредством стачни действия на синдикатите.

Да се позиционира таван на цените не е най-добрата мярка, но в кризисни периоди е допустимо, коментира още д-р Ножаров.

istock
istock

“Проблемът за България е, че досегашните правителства не са си свършили работата - от 2 години нямаме енергийна стратегия, няма диверсификация на газта”, поясни той.

По думите му таван на цената на газа от 300 лв за мегаватчас е мярка, която ще мотивира бизнеса да увеличи енергийната си ефективност.

Цената на газа пада сериозно през октомври


“Бизнесът желае много по-ниска цена. Това е нормално, ако имахме реална диверсификация. Една интерконекторна връзка не е достатъчна”, категоричен бе Ножаров.Той поясни обаче, че трябва да се вземе под внимание и войната в Украйна. 

Относно таван на цената на тока от 250 лв. за мегаватчас, икономистът коментира, че това е оправдана мяркa, до момента, в който 70% от бизнеса минат на дългосрочни договори. “Тогава бихме казали, че държавата си е свършила работата”, категоричен бе той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg