Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване. Това заяви в студиото на „Събуди се” вицепремиерът и министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 
Колегите от Министерство на финансите работят по изготвянето на следващия бюджет на държавата. Той ще бъде предложен на парламента през следващите седмици. В него залагаме базова основа, която депутатите могат да променят. Те обаче могат трябва да правят промени въз основа на добри решения, а не на предизборни обещания.

По думите му повишаването на пенсиите и на минималната работна заплата са решения, по които се работи от финансовото министерство. „Проектобюджетът, процедурата е такава, че се предлага в края на октомври или началото на ноември, з ада има достатъчно време да се направят промени. Много е важно да бъде приет бюджет за следващата година”.
 
Той подчерта, че тази година е била много различна и не може да влезем в 2023 година със стария бюджет. „Икономическата обстановка е по-различна. Трябва да се реагира адекватно”.
 
На въпрос по-рестриктивен ли ще е бюджетът вицепремиерът коментира: ”Знаете, че в цяла Европа и в цял свят започва да се говори за по-строга както парична, така и фискална политика. отчасти за успокояване на инфлацията се налагат някои рестриктивни стъпки. Такава е реалността и трябва да я признаем”. 

Икономист: Приемането на еврото ще вдигне още инфлацията

Според него инфлационният критерий няма да спре страната ни по пътя към Еврозоната. „Има и дерогация  - фискалните правила имат някаква гъвкавост, тъй като сме в процес на икономическо възстановяване”, подчерта той. И допълни:” Не смятам, че трябва да има обратен завой от Еврозоната. Мисля, че партиите, които смятат, че България не трябва да влезе в нея са малцинство. Реално последните два редовни кабинета направиха стъпките това да се случи”, категоричен беше вицепремиерът.
 

istock
istock

"Датата 1 януари 2024 за злизане в Еврозоната е напълно възможна", посочи Пеканов.
 
По думите му и последната пречка, за да получим следващия транш от средства по Плана за възстановяване е преодоляна. "В идните седмици парите ще дойдат. Това са 2,7 милиарда лева". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg