Българите в чужбина са два пъти по-склонни да даряват, в сравнение с живеещите в страната. Това сочи проучване на българска фондация за дарения, която изследва дарителските нагласи на сънародниците ни зад граница. Най-много българите в чужбина са дарявали за болни хора - близо 50 на 100.

Българите в чужбина даряват най-вече поради емоционални подбуди, като за тях е важно да има прозрачност при даренията, коментира Елица Баракова - изпълнителен директор на фондацията.

Има корупция в здравеопазването считат над половината българи у нас

Проучването показва, че 85% от анкетираните определят себе си като дарители, което е над два пъти повече от дела на даряващите в България:

„Техните решения за дарения са повлияни безспорно от средата, в която живеят, в която децата в училище участват в доброволчески проекти и това се възпитава от ранна възраст. Все още българите зад граница, подобно на българите в България, даряват най-вече за болни хора. Част от анкетираните споделят, че са започнали да даряват, когато са отишли в чужбина, а преди това не са били дарители“.

istock
istock

Недоверието е една от основните пречки за даряването у нас, каза Баракова:

„Пречките са свързани с недобрата комуникация, която поражда недоверие, непознаване на българските регулации на тези организации. Трудно е на хората да им се доверят“

Условията на пандемия се увеличили желанието на българите да даряват. По данни на Фондацията българите зад граница са дарили над 6 500 000 лева през изминалата година. Средствата са били за различни каузи. Само за Covid кризата даренията са над 1 500 000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg