Сумите, които българите, работещи в чужбина, изпращат на семействата си у нас,  намаляха с близо 90 на сто спрямо периода отпреди пандемията, показват данните на БНБ.

През юли средствата, пратени от емигрантите са едва 14,3 млн. евро, или близо наполовина от тези, които са идвали у нас по същото време на 2019 г. Тогава за цялата година бяха отчетени рекордните общо 1,2 млрд. евро.

За първите 7 месеца на 2021 г. получените от емигранти пари у нас са едва 98,7 млн. евро, което се равнява само на един месечен трансфер от преди пандемията.

Как БГ емигранти ще търсят работа у нас

Преди пандемията парите от емигрантите нарастваха постоянно и през 2019 г. достигнаха до около 100 млн. евро на месец. Причините за това са няколко – от една страна много българи се върнаха у нас заради пандемията, а други загубиха работата си зад граница и разчитат на помощи там.

istock
istock

Най-много са постъпленията от емигранти от три държави - САЩ, Испания и Германия. Сериозни суми идват и от Великобритания и Гърция, където живеят и работят много българи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg