Хакери атакуват IBAN номера на български компании и крадат стотици хиляди евро. 26% от целия кибертрафик е злонамерен бот трафик.

Това заяви по време на пресконференция заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов по повод началото на Европейския месец на киберсигурността, предаде БГНЕС.

Благовест Кирилов подчерта, че трябва да бъдем много внимателни да не попадаме в капана на киберпрестъпленията. Той допълни, че основна цел на Министерството на електронното управление е да гарантира и подпомага киберсигурността – както на хората, така и на бизнеса. Също така и да се гарантира възможност за реакция при инциденти.

Хакери разбиват профили и искат пари от приятелите ни във Facebook

Кирилов даде като пример в България кибератаката в "Български пощи". По думите му една кибератака, която уязви инфраструктурата, ще изложи на риск здравето и живота на гражданите.

istock
istock

Той добави, че чрез информационна кампания електронното министерство ще покаже какво трябва да се случва по отношение на гарантиране на киберсигурността, за да се защитят различните сектори. Той уточни също и че дизайнът на продуктите за киберсигурност трябва да отговарят на определени стандарти.

"Важно е да се реагира адекватно и комбинирано на всякакъв вид киберзаплахи", каза още Кирилов.

По думите му през месец октомври, посветен на киберсигурността, ще се случват доста интересни неща, като тепърва ще има информация за това.

По време на пресконференцията в Министерството на електронното управление стана ясно и че правописните грешки в имейлите са също знак за фишинг атаки и потребителите трябва да обръщат внимание на това, както и че киберсигурността е споделена отговорност между институциите.

istock
istock

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров откри десетото юбилейно издание на Европейския месец на киберсигурността.

Половината от българите се страхуват от измами в нета

„В ерата на цифровизация и хоризонта за дигитално бъдеще на все повече нива ние, държавната администрация и всички държавни институции, бизнесът и не на последно място гражданите, където е нашият фокус, сме задължени да отделяме повече внимание на личната и институционалната си киберсигурност“, заяви той.

По думите на министър Тодоров ролята на държавата в тази връзка е особена важна, тъй като прогресът предполага и защита, която е насочена към най-уязвимите, защото атаките в интернет не познават граници и нямат социална ориентираност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg