Киберпрестъпността става все по-сложна, широкоразпространена и безмилостна, според новия доклад за дигитална защита на Microsoft. Нивото на случаи, в които служители стават жертва на фишинг измами е тревожно високо.

Затова експертите съветват: внимавате за имейли, текстови съобщения или чатове от непознати. 91% от всички кибератаки започват с имейл. Според анализа за фишинга, като услуга за мащабна операция, има налични над 100 шаблона за фишинг, които имитират известни марки и услуги.

Фишингът предоставя на хакерите евтина, нискорискова форма на социално инженерство, с потенциално голяма печалба под формата на откраднати пароли, изтекли идентификационни данни и достъп до чувствителни данни и интелектуална собственост.

Миналата година корпорацията е блокирала над 13 милиарда злонамерени и подозрителни имейли през предходната година, като повече от 1 милиард от тях са класифицирани като URL-базирани фишинг заплахи.

Искат пари за пратка с фалшив мейл

Ето някои сигурни знаци, по които да разпознаете опитите за фишинг и да подадете сигнал:

    неправилен правопис и лоша граматика

    подозрителни връзки

    подозрителни прикачени файлове

    заплахи за бърза реакция

    измама

    променени уеб адреси

    неправилно изписване на вашето име

    несъответствия на текста на връзката и URL адреса

istock
istock

Киберхигиена: Практикуването на основни мерки за киберхигиена – корекции за сигурност и актуализация на софтуера и програмите е лесен начин за защита на всяка организация. Най-добрите практики от общата киберхигиена са:
 
    силни пароли

    многофакторно удостоверяване

    архивиране на данни

    редовно актуализиране на софтуера с всички налични пачове

    влизане без парола
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg