5-6 реквизита трябва да бъдат изпълнени, за да бъде установено точно нарушение на пътя. Иначе фишове за превишена скорост могат да паднат в съда. Това обясни адвокат Мария Янева от Европейския център за транспортни политики пред Нова телевизия.

96% от настъпилите ПТП, 1781 от тях, са били заради несъобразена скорост, сочи статистиката на КАТ за 2019 г. В тези случаи изследвана ли е пътната настилка, нашето проучване сочи, че не, заяви тя. Не може винаги вината да е на водача, допълни адвокатката.

При съставянето на протокола, когато ние обжалваме съответния документ, КАТ трябва да изпрати необходимите минимални документи - трябва да се опише и фактическата обстановка, при която е станало нарушението. Трябва да го има и номера на камерата, обясни тя.

Най-прецизните актове са от стационарните камери на КАТ. Ако има служители в колата с подвижна камера, би следвало да се издаде акт, а не електронен фиш, смята експертът.

Ще връщат ли отнетите заради неплатени глоби шофьорски книжки

Всички камери трябва да минават на задължителна проверка всяка година. Но те минават към лабораторията на МВР, заяви Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

БТА
БТА

Трябва да има ден, час и време, за да знаем дали техническата грешка е в рамките на допустимото, допълни той. Средствата от глоби да отиват на пътя, трябва да има такъв фонд, обяви Иванов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg