Полицията в Бургас разследва схема за измама със строителни материали. Собственици на фирми за отдаване под наем на оборудване алармират, че отдадените от тях за ползване елементи не се връщат в договорения с наемателя срок. Подозират, че металните елементи са препродадени. С NOVA се свързват потърпевши от цялата страна, които са се обединили в група, а съмненията им са насочени към един и същи човек.  

Фирмата на Иван Начев отдава под наем строителни скелета. В началото на октомври миналата година  получава оферта.

Колко трябва да отделим за ремонт на апартаментa

„Лицето Веселин Йотов взима от мен под наем 153 бройки хюнебеци и 10 бройки хаш-образни трегери,тип „доки”. Плати си наема за един месец и изчезна”, разказа Начев.

В подобна ситуация попада и Георги Николов от Бургас. Той получава обаждане на 4 октомври от мъж, който иска да наеме скеле за ремонт в град Камено. Идва за оборудването след два дни.

„Средната цена за втора употреба е 25 лв. за бройка, което прави общо над 4000 лв.”, сподели мъжът.  

istock
istock

Със строителна техника, въпреки договора, изгорял и собственик на фирма в „Слънчев бряг”. Той получил обаждане от същия мъж, със същата уговорка - наем на строително скеле за ремонт в Камено. Подписват официален договор за наем за 25 дни. В него фигурират данните от личната карта на мъжа - Веселин Йотов от Севлиево.

Как да спестим от ремонта на жилището

Ожилените по морето имат сигнали от свои колеги от вътрешността на страната. Там схемата била малко по-различна. 

 „В началото говорих със Силвия Христова, която му е приятелка. Фактически с нея се разбрахме няколко дни преди да дойдат. И в деня, в който пристигнаха, натовариха скелето в един бус, който беше със софийска регистрация. Вечерта ми звънна да ми каже, че комшията му  иска да си санира неговата къща и попита може ли и за него да вземе скеле”, разказа мъжът.  

istock
istock

И така товари още толкова скеле, чиято стойност по пазарни цени е 12-13 000 лева, изчислява Христо. Издирването започва след края на договора. Следват обещания и изключен телефон.

Всички потърпевши са се свързали в обща група, за да разменят информация и да се опитат да си помогнат. От Бургаската полиция обясниха, че работят по случай съвместно с прокуратурата. Проверяват се автентичността на записите от охранителните камери, които ужилените са представили като веществени доказателства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg