В последно време у нас има проблеми с пътническите влакове – прекъсвания на пътуването, закъснения, оплаквания от състоянието им. На какви права можем да разчитаме и за какво да се информираме преди да тръгнем на път?

Ето какво напомня и съветва асоциация Активни потребители.
 
Европейците изминават над 500 млрд. км с влак всяка година и Европейският парламент въведе нови правила за защита на техните права. Правилата важат за всички страни.

Потребителят трябва да разполага със следната информация
 
    Информация преди пътуването - разписание, условия за най-бързо пътуване, условия за най-евтино пътуване, достъп за пътници с нарушена мобилност, превоз на велосипеди, възможност за места за пушачи и непушачи, първа и втора класа места, спални и кушет вагони и други.

    Информация по време на пътуването -  обслужване по време на пътя, следваща гара, закъснения, връзки с други линии и прекачвания, охрана.

    Информация след приключване на пътуването - процедура при изгубен багаж, подаване на оплаквания.

Отговорности на ЖП превозвача
 
    ЖП превозвачът носи отговорност в случай на смърт или нараняване на пътник, ако инцидентът стане на влака или при напускане/ качване. Минималното застрахователно покритие на един пътник е 310 000 евро.

    Превозвачът е отговорен и за пълна или частична загуба или повреда на личните вещи на пътника, но не и когато пътникът е длъжен да се погрижи сам за вещите си, освен ако загубата или повредата е по вина на превозвача.

БДЖ
БДЖ

    Превозвачът е отговорен за закъснения, включително и такива, които са довели до изпускане на прекачване, и за отменени пътувания, освен ако това не се е случило поради извънредни обстоятелства.

Щети и компенсация
 
    Няма финансови ограничения за отговорността на компанията в случай на смърт или нараняване на пътник. За причинени вреди на пътник до 220 000 евро ЖП превозвачът не може да ограничава или изключва своята отговорност. При щети над тази сума ЖП превозвачът не носи отговорност, ако докаже, че не е действал нехайно. Пътникът има право на авансово плащане в рамките на 15 дни от установяване, че той е потърпевш. Това плащане е за покриване на непосредствените разходи след инцидента. В случай на смърт авансовото плащане не може да е по-малко от 21 000 евро. Пътникът ще получи компенсация до 1 800 евро при повреда на ръчен багаж или щета вследствие на инцидент, ако компанията е отговорна.

Какви права имаме при закъснял или отменен полет
   
При закъснение, което е станало причина за изпускане на връзка с друг транспорт, или при отменено пътуване пътникът има право на:

 
    възстановяване на пълната цена на билета и връщането му до изходната точка на пътуването;
    продължаване на пътуването или преориентиране на пътника до крайната дестинация.
 
    Ако е имало закъснение и пътникът не е получил възстановяване на цената на билета, той има право на компенсация, която трябва да се плати до 1 месец и се изчислява така: 
 
    25% от цената на билета за закъснение от 60 до 119 минути;
    50% от цената на билета за закъснение от 120 минути или повече.
 

istock
istock

    Инвалиди и хора с намалена подвижност имат същото право като всички останали граждани да направят резервация и да пътуват по влакови линии. За тази цел обаче ЖП превозвачът трябва да им осигури достатъчна информация относно достъпа до ЖП услуги като гари, перони, съоръжения, улесняващи придвижването им и други. Инвалидите и хората с намалена подвижност имат право да изискат помощ от страна на ЖП компанията или туроператора относно качване и слизане от превозното средство, при положение, че са ги уведомили предварително.
Защита на правата
 
    Ако смятате, че правата ви са били нарушени, първо трябва да подадете жалба до железопътната компания, която трябва да ви отговори в срок от 1 месец. Ако не получите отговор от железопътната компания в рамките на 1 месец или не сте доволен от отговора, можете да подадете жалба до компетентния национален орган във вашата страна. Националният орган следва да ви предостави необвързващо правно становище относно вашата жалба.

Можете също така да се опитате да разрешите спора чрез извънсъдебна процедура или орган за алтернативно разрешаване на спорове. Ако сте купили билета си онлайн, можете да изпратите жалбата си чрез платформата за онлайн решаване на спорове.

istock
istock

Структурите за алтернативно разрешаване на спорове и платформата за онлайн решаване на спорове са достъпни само за граждани на ЕС. Може да искате да предприемете съдебни действия и да подадете искане за компенсация съгласно правилата на ЕС чрез европейската процедура за искове с малък материален интерес. Също така можете да отнесете въпроса до съдилищата в страната, където е регистриран железопътният оператор. Сроковете за завеждане на дело срещу железопътен оператор в национален съд са определени в съответствие с националните правила за погасителна давност във всяка страна от ЕС. Можете да потърсите помощ и съвет за проблеми, свързани с правата на пътуващите с влак в страна от ЕС, и от местния европейски потребителски център .
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg