Европейският потребителски център - България има значително увеличаване на жалбите, оплакванията и запитванията, свързани със закъснели полети. Това каза пред БНТ директорът на центъра Соня Спасова.

При закъснял полет потребителите трябва да получат информация какво е закъснението. В зависимост от времето, в което трябва да се чака полетът, могат да възникнат и допълнителни права.

Билетите за самолет ще стават все по-скъпи

"Например, ако сте на летището и чакате повече от два часа, авиокомпанията трябва да се погрижи за вас. Трябва да бъдат осигурени ваучери или храна, закуска, напитки. Ако това изчакване продължи прокалено дълго - трябва да се осигури нощувка с превоз до хотела и обратно. Ако времето на закъснение е повече от три часа, ако причината е в авиокомпанията, потребителят може да има право и на парична компенсация. Размерът на тази компенсация е фиксиран. Когато става въпрос за полети до 1500 км, размерът на компенсацията е 250 евро", обясни Спасова.

iStock
iStock

Ако потребителите попаднат на некоректна авиокомпания, регистрирана в ЕС, те могат да се обърнат към Европейския потребителски център - България.

Oтменен полет - какви са правата ни на пътници

"Нашата помощ е безплатна и винаги сме на линия за консултации, съвети и конкретна помощ", увери Соня Спасова.

При проблем с авиокомпания извън ЕС, потребителите могат да се обърнат към съответния контролен орган по въздухоплаване в дадената държава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg