Нищо не пречи първите държавни бензиностанции да заработят още март месец догодина, прогнозира председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, предаде БГНЕС.

Депутатите от ресорната комисия подкрепиха на първо четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се предвижда образуването на „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката.

Според Николов законопроектът може да бъде окончателно приет до края на месеца, а компанията създадена в началото на следващия месец.

Правят държавни бензиностанции

За физическото изграждане на бензиностанциите обаче ще е нужно време. Засега идеята е те да бъдат строени върху държавна земя, а за това няма да бъдат използвани средства от държавния бюджет, а привлечен капитал.

istick
istock

Вече се появи информация, че първоначално ще бъдат направени 100 държавни бензиностанции, но основният въпрос остава свързан с това къде те ще бъдат разположени.

„Доколкото чух ще бъдат съсредоточени в места, където други участници нямат интерес да инвестират, както и в такива, където има участници, но има и еднакви цени, незнайно защо. Най-вероятно не е поради картел, защото не е установен такъв, но държавата, чрез своите бензиностанции ще може да направи такива цени, които да са по-конкурентни“, обясни Валентин Николов.

Приеха окончателно промените в закона за горивата

С изграждането на данъчните складове, които ще бъдат в управление на държавното предприятие, съответно на бензиностанции, ще се гарантира пряката връзка данъчен склад – краен разпространител на горива, което от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, надяват се вносителите от Министерски съвет.

„Това е цел, която всички споделяме. Безспорно такова въздействие ще има либерализирането на търговията на едро. Търговията на горива се състои от две неща – малките бензиностанции да купуват от складове на едро при конкурентна среда и тогава цената би могла да се понижи без държавни бензиностанции, а второто е създаване на държавни бензиностанции, които да конкурират частните“, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg