Във връзка със защита на икономическите интереси на потребителите, от тази седмица КЗП започва контролна дейност на предлаганите за продажба стоки – дърва за огрев, дървесни пелети и въглища в търговски обекти с териториален обхват в цялата страна по спазване изискванията на Закона за защита на потребителите /ЗЗП/.

Обхватът на проверките ще бъде по отношение на:

Над два пъти скочи цената на дървата за огрев

- Общо задължение за предоставяне на информация (основни характеристики на стоките, данни за търговеца, крайна цена, когато е приложимо условия за доставка/плащане и др., етикетиране, обозначаване на цените и допълнителни услуги, ценоразпис, издаване на документ за покупка и т.н.).

istock
istock

В хода на извършваните проверки на предлаганите за продажба дървесни пелети, е необходимо да се установи наличието на информация за съответствието на продукта с относимите стандарти за пепел и калоричност.

КЗК следи пазара на твърди горива


В случай, че е налице такава информация, ще се изискват документи, удостоверяващи изпитване по съответните стандарти. В случай, че не е налице информация за съответствието на продукта с относимите стандарти, ще се вземат проби за изпитване в акредитирана лаборатория.

Проверките ще продължат до средата месец ноември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg