"Хората да не купуват храна от амбулантни търговци на плажа, защото рисковете за здравето са сериозни", заяви пред БНТ Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите".

По думите ѝ продължава нелоялната практика да се отдават в комплект чадърите и шезлонгите.

"Потребителят трябва да знае цената на всеки един артикул поотделно, за да може да си направи необходимата за него комбинация", допълни Габриела Руменова и препоръча предварително да се информираме къде може да се наемат поотделно.

Покупките на храни на открито през лятото крият рискове

Тя коментира и менютата на ресторантите и предлагането на тегло от 100 грама.

"Цените са по-високи в заведенията и с времето се повишават по различни обективни обстоятелства, но някои предприемчиви търговци разкриват скарите пред заведенията. Там предлагат храната с цена за 100 грама, защото това не е класическото заведение. Обаче има нарушение, по-специално за салатите - пише цена за брой, но щом стигнеш до касата, става ясно, че броят е 100 грама и тя е повече. Така се стига до заблуда на клиента", каза още Габриела Руменова.

istock
istock

Тя заяви, че е нарушение и изискването за плащане за използването на санитарния възел в заведенията.

Руменова разкритикува новата практика на някои бензиностанции по пътя към морето, които допускат до тоалетна след сканиране на кода от касова бележка.

"Ако използваме само тази услуга, би следвало да няма проблем, че плащаме за тоалетна. Но създават хипотеза, че хем сме клиенти, хем плащаме, защото ни ограничават свободата на действие. Организацията е много сложна особено, ако пътуваме с автобус и се създава опашка", категорична е тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg