Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори, съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Административният съд - София град се е произнесъл по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, издадена в края на миналата година, с която се забранява повишаването на цените, а намеренията им за това са нелоялна търговска практика, допълни министърът.

Нинова каза, че мотивите на жалбоподателя - "Теленор България", са били, че индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас и съдът е признал тези наши мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение:

Ще могат ли мобилните оператори да увеличат цените

"Оставя без уважение жалбата на "Теленор България" за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на заповедта на Министерството на икономиката и индустрията", заяви Нинова. Тя допълни, че това определение може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

istock
istock

На този етап това е една малка победа в желанието ни да помогнем на българските граждани в тези трудни моменти на натиск, нелоялни търговски практики, от опит някой да трупа печалби на гърба на хората в трудните зимни месеци, коментира министър Нинова. Тя допусна, че това определение на съда вероятно ще бъде обжалвано, по подчерта, че е важна тази първа стъпка на спечеленото дело на първа инстанция.

"Не повишавайте цените, докато тече този процес. Повишаването на цените ще е незаконно заради заповедта, която издадохме в Министерството на икономиката и индустрията, нейното предварително изпълнение и признанието на съда в това определение, че тази заповед трябва да остане в сила с предварително изпълнение", обърна се вицепремиерът към мобилните оператори.

АЗП: Неправомерно е да не може да предоговаряме договора си за мобилни услуги

Тя апелира също така операторите да не пращат съобщения на хората с информация, че повишават цените, защото тя е подвеждаща. Не можете да го направите, докато тече съдебният процес, допълни Нинова.

Тя заяви, че дори и да се обжалва това определение на съда, министерството ще продължи с политиката по защита на потребителите.
В отговор на въпрос, ако все пак се стигне до повишаване на цените, Нинова препоръча на хората да внесат жалби в Комисията за защита на потребителите и обеща при нужда да се окаже подкрепа за колективни искове. Освен това министър Нинова напомни, че по закон са предвидени санкции при подобни действия, като глобата достига до 30 000 лева.

Утре ще има заседание на Министерския съвет, като карантинираните ще се включат дистанционно, каза вицепремиерът в отговор на друг въпрос. Същото се отнася и за работата на НС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg